Vandaag – 1 oktober 2021 – wordt, in het kader van het Weekend van de Wetenschap, de grootste online escaperoom voor thuis gelanceerd. Deze game, die in de klas al door ruim 80.000 leerlingen werd gespeeld, is nu ook kosteloos voor iedereen thuis beschikbaar. De game zit vol uitdagende puzzels, spanning en fun, die spelers op een leuke manier laten ervaren hoe cool technologie is. Kinderen worden uitgedaagd om hun digitale vaardigheden in te zetten. Ook stimuleert de game ouders om met hun kinderen in gesprek te gaan over de kansen en mogelijkheden van een toekomst in technologie. Dit is essentieel, want in de toekomst worden digitale en technische skills steeds belangrijker. Daarom bundelen UpgradeNL, Jet-Net & TechNet en FutureNL hun krachten en zetten deze game gratis online.
Ouders en kinderen kunnen de online escaperoom spelen ga naar degrootsteescaperoom.nl
De grootste online escaperoom voor thuis
Met de escaperoom voor thuis ontdekken kinderen met hun ouders hoe technologie kan bijdragen aan een betere wereld. Nikki is een tienermeisje met een bijzondere missie: zij wil de eerste zijn die een klimaat neutrale wereldreis van 40.000 km op een zeilboot maakt. Om de wereld rond te zeilen, moeten Nikki en haar team van helpers erachter komen hoe de boot in beweging te houden met groene energie en AI. Navigatie en communicatie kunnen lastig zijn zo ver van de kust, en dan is er ook nog het risico van een storm. De nieuwste technologie, digitale tools en high tech food worden ingezet. Hulp is nodig om te zorgen dat Nikki haar missie kan volbrengen!
Onderzoek ‘Online vaardig begint offline’
Uit het onderzoek ‘Online vaardig begint offline’[1] blijkt dat 78% van de 15 jarigen denkt voldoende digitaal vaardig te zijn, tegenover 46% van de 10-jarigen. Terwijl slechts 39% van de 10- tot 15-jarigen de score ‘digitaal vaardig’ haalt. Ook ouders lopen het risico dat zij de digitale vaardigheden van hun kinderen overschatten. Dat ze veel tijd online doorbrengen wil niet automatisch zeggen dat jongeren alle vier de deelgebieden van digitale geletterd[2] (ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking) voldoende beheersen. Met de online escaperoom willen de initiatiefnemers de mogelijkheden van technologie en het belang van digitale vaardigheden onder de aandacht brengen bij jongeren én hun beïnvloeders.
Over de initiatiefnemers
UpgradeNL, Jet-Net&TechNet en FutureNL willen zoveel mogelijk mensen in Nederland enthousiast maken voor (een toekomst in) technologie en ontwikkelen structurele programma’s voor het onderwijs en voor kinderen en jongeren.
UpgradeNL, een initiatief van FME, is een impulsprogramma van een brede coalitie van (technologie)bedrijven, kennisinstellingen, overheden en mediapartijen die de krachten bundelt om héél Nederland techwijs te maken. De partners van UpgradeNL realiseren gezamenlijke campagnes, evenementen, educatie en media, ieder vanuit zijn eigen rol en op zijn eigen manier. Wil jij ook een bijdrage leveren? Mail dan naar info@upgradenl.nl.
Jet-Net & TechNet is een groot landelijk netwerk waarbinnen bedrijven en scholen regionaal samenwerken. Het geeft kinderen en jongeren een reëel en positief beeld van technische beroepen en helpt ze bij het maken van een bewuste keuze voor hun toekomstige studie en carrière. Jet-Net & TechNet doet dit door het bedrijfsleven en het funderend onderwijs te inspireren, adviseren en faciliteren in hoe zij de samenwerkingen op een structurele en duurzame manier vorm kunnen geven. Kijk voor meer informatie op www.jet-net.nl
FutureNL is een onafhankelijke stichting met een ANBI-status. Met verschillende activiteiten worden leerkrachten en docenten positief en laagdrempelig geïnspireerd om jongeren digitale vaardigheden te laten ontwikkelen. De stichting maakt Digi-doenerlessen voor groep 1 t/m 8 in het primair onderwijs, klas 1 en 2 in het voortgezet onderwijs en de PABO’s. In het lesmateriaal staan digitale vaardigheden, technologie en ethiek centraal. De lessen zijn kosteloos te gebruiken. Kijk op: lessonup.com
Meer informatie over FurtureNL klik hier.
[1] Bron: KB, nationale bibliotheek. Onderzoek ‘online vaardig begint offline’
[2] Bron: SLO, publicatie Digitale geletterdheid in het basisonderwijs